vrijdag 20 juni 2014

Op het menu: het allerbeste recept voor paella ter wereld

Je kan verschillende dingen doen als je papa 62 wordt! Een groot cadeau kopen dat vermoedelijk niet uit het doosje komt (60 = iPod), een hip cadeau kopen dat hij nog steeds niet gebruikt heeft (61 = iTunes-bon) of het over een heel andere boeg gooien... 

En daarom heb ik paella gemaakt. Een gerecht waar hij echt mega goed is, en dat ik vorige zomer in een wilde bui nog maar één keer geprobeerd heb. Van een goed plan gesproken!

Ik dus achter de kookpotten om het Spaanse nationale gerecht te maken en dat op de dag dat Spanje uit het WK werd gebonjourd. Je moet maar durven! En 't was dan nog kei goed gelukt ook! 

(heb er wel pas aan gedacht om een foto te nemen als de pan al half leeg was...)

Volg dit recept en maak net zo'n lekkere paella als ik (zei ik kei bescheiden...)! 





Wat heb je nodig:

  • 4 kippenbouten (best gemarineerd, anders zeer goed kruiden)
  • 4 gekookte gamba's
  • 250gr chorizo
  • 250gr inktvis
  • 250gr zeevruchtenmix
  • 1 rode paprika
  • 1 dikke ajuin
  • 2 tenen look
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 2dl witte wijn
  • Een hand erwtjes
  • Potje saffraan
  • 500gr paëllarijst 

Aan de slag:
Voor dit gerecht heb je natuurlijk een paellapan nodig. Je kan die ondertussen ook bij ons al overal kopen, maar als je deze zomer toevallig in Spanje bent, neem je er best een van daar mee. En niet van aan een toeristenkraam. Ga op zoek naar de plaatselijke INNO. Zo koop je meteen kwaliteit voor maar iets meer geld dan aan zo'n kraampje. 

Goed, nu dus echt aan de slag:

  • Smeer je pan eerst goed in met olijfolie. Daarna doe je er nog een extra scheut bij. Even goed laten warmen en dan meteen de kippenbillen bakken. Laat ze heel lang bakken zodat ze ook vanbinnen echt doorbakken zijn. Best wel moeilijk, maar rauwe kip is echt not done! Daarna schuif je ze wat aan de kant.
  • Tijd nu voor de inktvis om even aan te bakken. En met even, bedoel ik ook echt even!! Daarna leg je ze ook aan de kant. 
  • Daar gaat de chorizo. Korstje laten aanbakken en hups, opzij. 
  • Het is de beurt aan de groenten: stoof eerst de ajuin (in grote stukken gesneden) aan met de geplette look. Voeg daarna de (grof gesneden) paprika toe. Strooi er een theelepel paprikapoeder over. 
  • Nu mag je alle andere ingrediënten ook toevoegen en goed door elkaar mengen. 
  • Voeg de rijst toe en bak hem even mee aan. Overgiet nu alles met de witte wijn. Je mag er ook de saffraan bij doen, de zeevruchten en de erwten. 
  • En nu voeg je beetje bij beetje de kippenbouillon toe. Ik begin met een grote scheut zodat alles goed onder staat en wacht dan tot alles is ingekookt. Even proeven... rijst nog hard? Terug wat bouillon toevoegen. Schrik niet als je rijst dubbel zo lang moet koken dan op de verpakking staat. 
  • Als de paella bijna klaar is, leg je de gekookte gamba's er boven op zodat ze nog wat kunnen warmen. 
  • Tot slot kan je nog afwerken met een beetje peterselie, maar ik doe dat eigenlijk nooit. 

Zo, een kei goed recept voor iedereen die deze zomer eens paella wil maken. Binnen het uur staat hij voor je neus! 

Wat zal ik eens doen voor zijn 63ste verjaardag? 

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to share your recipes on our site. Making your content available to our users would increase the visits to your blog and we would happy to have your nice images and recipes with us :). If you like the idea, please, visit mytaste.be. You will find a link with the instructions clicking on the link just under TOP 10 food blogs.

    BeantwoordenVerwijderen