zaterdag 6 april 2013

Op het menu: Ovenschotel met gevulde kipfilets

Het is echt schandalig lang geleden dat ik nog eens een nieuw recept met jullie gedeeld hebt. Mja, de donkere en koude winterdagen hebben hun tol geëist. Maar nu de eerste zonnestralen er zijn en de warme temperaturen en groene blaadjes snel zullen volgen, begin ik weer te herleven. Tijd dus voor wat meer actie en dat staat gelijk aan meer blogberichten. Zo, iedereen weer tevreden!

Deze week heb ik me nog eens laten inspireren door onze huiskok. Het was lang geleden eigenlijk, maar het was weer een voltreffer. Op het menu stond een ovenschotel met gevulde kipfilets in tomatensaus. De officiële uitleg kan je hier vinden, maar ik heb het speciaal voor jullie ook echt uitgetest. Iemand moest het doen natuurlijk! 

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 8 rijpe tomaten 
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 200 ml passata
  • 40 gr tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • Tijm (liefst vers, maar gedroogd kan ook)
  • Rozemarijn (idem tijm)
  • Basilicum (vers en gedroogd)
  • Oregano (idem tijm)
  • Olijfolie
  • Suiker
  • Peter en zout
  • 2 kipfilets
  • 4 sneetjes parmaham
  • 3 bolletje mozzarella
  • Parmezaanse kaas
  • Broodkruim
  • Spaghetti

Aan de slag: 
  • Snipper de ui fijn en plet de look. Alles wat aanstoven in olijfolie. Vergeet niet even van deze fantastische geur te genieten. Allé hup, terug aan de slag. 
  • Snij de tomaten in grote stukken en voeg ze toe bij de look en de uit. Laat alles enkele minuten aanstoven. 
  • Tijd om te kruiden. Voeg basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en al wat je maar wil toe om je tomatensaus echt super lekker te maken. Ik heb zelfs wat sambal toegevoegd voor extra pit. Vergeet ook zeker geen suiker om het zuur van de tomaten wat te breken. 
  • Voeg nu de passata, witte wijn en tomatenpuree toe aan de saus. Alles goed mengen en minstens een kwartier laten pruttelen. 
  • Ondertussen kan je al aan de slag met de kip. Snij de kipfilets open (horizontaal... hoe anders...!) en kruid alle kanten met een beetje peper en zout. 
  • Verwarm alvast de oven op 180°. Al zou ik zelfs 200° durven zeggen als je niet wil dat je kip nog roze is. 
  • Snij de mozzarella in dunne plakjes en leg deze samen met de parmaham op één helft van de kipfilet. Plooi de kipfilets dicht en leg ze in een ovenschotel. 
  • Terug over naar de tomatensaus. Als alles goed gegaan is, zijn de tomaten bijna volledig weggesmolten in de saus. Dat is het moment om je mixer boven te halen en met een klein beetje welgekomen agressie elk brokje te vermorzelen tot pulp. Whiee! 
  • Vervolgens haal je een zeef boven en ik ga ervan uit dat het wel duidelijk is wat je daarmee moet doen. Tot slot nog even proeven en bijkruiden en de saus is klaar. 
  • Extra tip: Warm de saus nog even op voor je ze in de ovenschotel doet. Ik was dat vergeten met als resultaat dat de kip veel langer in de over heeft moeten garen. 
  • Giet 2 à 3 soeplepels saus in de overschotel zodat de kip net bedekt is. Leg de rest van de mozzarella over de kip en strooi de mengeling van geraspte parmezaan en broodkruim er tot slot nog over. Hup, alles nu voor minstens 30 minuten in de over. 
  • Als de spaghetti klaar is, giet je er nog enkele lepel van de saus over zodat je een super lekkere 'spaghetti al pomodore' krijgt.
  • Gratineer de overschotel nog even voor je hem uit de over haalt. Wie is er nu niet zot van dat korstje!
  • Zo, klaar om te serveren. Afwerken doe je met wat verse basilicum en geraspte parmezaan. 

Ik kan het je garanderen: 't is echt om van te smullen! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten