maandag 20 juli 2015

De grote aardbeientovertruc of hoe 1 aardbeienplant er plots 2 worden

Echt heerlijk is het als je groenten en fruit uit je eigen tuin kan eten. De laatste weken zie ik op facebook en instagram dan ook heel wat foto's met eigen kweek passeren.

En het zijn vooral de aardbeien die nogal populair zijn, lijkt het. Lobke (Leuke Wereld) verzamelde enkele weken geleden enkele leuke ideetjes om aan de slag te gaan met die aardbeien. 

Maar eens de vruchten weg zijn, begint een aardbeienplant scheuten te maken. Kei handig, want zo kan je heel makkelijk en helemaal voor niks, nieuwe plantjes kweken.



Hoe herken je nu zo'n scheut? Dat is eigenlijk best makkelijk. Een aardbeienplant heeft normaal alleen maar stengels met bladeren of stengels met aardbeien. Zo'n scheut is een heel lange stengel met op het einde een klein knobbeltje met beginnende bladeren. 

Een moederplant maakt elk jaar een aantal van die uitlopers aan. Knip ze weg als er nog vruchten aan de plant hangen. Anders gaat er te veel energie naar de scheuten. 


Eens je plant geen vruchten meer heeft, kan je beginnen denken aan nieuwe jonge plantjes. Hoe ga je te werk? 

  • Neem een uitloper waar al enkele kleine blaadjes aan zijn. 
  • Groeit de stengel van deze uitloper ondertussen ook al weer verder? Knip dat stuk dan af. Enkel de eerste (max. 2) stekken zorgen voor mooie, nieuwe plantjes. Daarna vermindert de kwaliteit. 
  • Vul enkele potjes met potgrond en voeg wat extra mest toe. Duw de blaadjes zachtjes in de aarde en dek ook lichtjes af met wat aarde zodat ze vast blijven zitten. 
  • Soms zijn ze wat weerbarstig en komen ze na enkele dagen toch terug los. Check dus na enkele dagen. 
  • Vergeet ook niet genoeg water te geven. 

De stek moet voorlopig wel nog aan de moederplant blijven hangen. Dus niet los knippen! 
Hierdoor zullen er binnen de kortste keer rond je aardbeienplanten heel wat potjes staan en lijkt het met wat verbeelding een spin met vele poten. 

Pas na de zomer als de scheuten goed gegroeid zijn, mag je ze los maken van de moederplant. Tegen dan zijn ze er klaar voor om op eigen benen te staan. 

Aardbeienplanten verplant je het best in februari of maart. Planten gaan zo'n twee à drie jaar mee, maar je kan ze dus jaarlijks aanvullen met eigen jonge scheuten. 

En zo krijg je volgend jaar weer opnieuw heerlijke aardbeien en moet je niet telkens opnieuw nieuwe plantjes gaan kopen.




2 opmerkingen:

  1. Goeie tip! Momenteel hebben wij geen planten (verbouwingen), maar eens ons terras af is, wil ik opnieuw een aardbeienplant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze truc kende ik al, maar een goeie reminder om eraan te beginnen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen