woensdag 15 juli 2015

De beste bbq-tips van Mister Fabuleus

Ik heb het hem al ontelbare keren gevraagd:' toeeee schattie, wil je geen rubriek op Miss Fabuleus?'. Maar nee, hij wil niet. Wat hij wel wou doen, is zijn beste BBQ-tips oplijsten.

Neen, ook op de foto wou hij zeker niet nog... Je zal het dus voorlopig moeten stellen met sfeerbeelden. Wie weet de volgende keer misschien.

Zo'n brikettenaansteker kan echt iedereen gebruiken! 

Ik moet wel eerlijk zijn. Tot voor kort waren wij vreselijk slecht in bbq. We kregen dat ding amper aan en meestal zag ons vlees er vrij zwart uit. Maar toen is Mister Fabuleus er zich op gaan toeleggen en sindsdien is hier veel veranderd.
Bij deze zijn we vertrokken voor de 8 beste tips om vanaf nu alleen nog maar geweldig bbq-feestjes te kunnen geven:
 1. Kies voor cocosbriketten in plaats van houtskool. Je krijgt ze makkelijker in brand, vatten minder snel vuur en blijven ook veel langer warmte geven. Ze zijn wel iets duurder om aan te kopen, maar je gebruikt er minder van dus dat komt eigenlijk op hetzelfde neer. 
 2. Ook last om je vuur aan te krijgen? Schaf je dan een brikettenaanstarter aan. Sinds wij er eentje hebben, is ons vuur al binnen de 15 minuten gloeiend heet. We zouden echt niet meer zonder kunnen. 
 3. Leg niet overal even veel briketten, maar werk met zones die niet allemaal even heet zijn. Zo kan je vlees dat al bruin gebakken is op een minder warme zone nog wat laten garen. 
 4. Zorg dat je alles bij de hand hebt voor je begint met bakken. Leg alles klaar op een tafeltje en zorg ervoor dat je niet nog vijf keer terug naar de keuken moet om iets te gaan halen. 
 5. Leg je bbq ook nooit te vol. Max 1 stukje per persoon per keer bakken. Zo kan je alles makkelijk onder controle houden en ingrijpen als het vuur plots feller wordt en het vlees dus best naar een ander zone verplaats wordt. Neem dus je tijd. Je heb nog heel de avond! 
 6. Blijf steeds in de buurt van je vuur. Aperitieven is tof, maar de kans dat je het vlees uit het oog verliest is groot. Vergeet ook niet tijdig je vlees te draaien. Beter wat te veel dan te weinig! 
 7. Vuur is altijd gevaarlijk. Zet dus altijd een emmertje water klaar. Schaf je ook een vuurvaste mat aan om onder je bbq te leggen. 
 8. Laat rauw vlees niet naast je bbq liggen. Neem enkel mee naar buiten wat je meteen gaat bakken. Je wil niet dat er straks iemand met een voedselvergiftiging naar huis gaat. 
Zo die hete zomeravonden kunnen niet meer stuk. Laat het smaken!


5 opmerkingen:

 1. Handige tips! Zeker die brikettenaanstarter klinkt als een goed plan, want wij hebben afgelopen weekend flink wat geduld moeten uitoefenen vooraleer onze Weber met z'n cocosbriketten in gang wou vliegen. Maar nu ik jouw uitleg lees ben ik helemaal overtuigd dat zo'n starter een goede aankoop is. Zodat we de volgende keer al kunnen beginnen eten voor het donker wordt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wij hebben dat ook eens voor gehad. We hebben toen zelfs een feestje moeten afbellen...
   Met zo'n starter gaat het echt alsof het niets is. Wel handschoenen aandoen, want vreselijk warm.

   Verwijderen
 2. Leuke tips! Ik laat dat altijd over aan mijn vriend, die kent er gelukkig al iets van. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goeie tips! En wat dat emmertje water betreft, ook zeer handig om even je handen af te spoelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, kokosbriketten! Dat zou iedereen moeten gebruiken...zooooooooooveel makkelijker!
  grtjs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen